Zorgen om milieu van Green Force niet weggenomen omtrent watervliegtuig


Milieu en recyclingorganisatie Green Force heeft verschillende vraagstukken bij de recent verleende vergunning voor het watervliegtuig.

In een persbericht wordt gezegd dat de zorgen van de milieuorganisatie zijn meegenomen in de besslising om een vergunning te verlennen. Green Force is van mening dat als dat zo was, dat de vergunning niet verleend was om te doen wat er recent is gedaan, namelijk verstoring van het milieu op verschillende plaatsen van Curaçao.

Zoals eerder vermeld, de mangroves van Curaçao genieten niet van berscherming. Deze belangrijke bossen zitten vol met vogels en andere dieren, schelpdieren, vissen en insecten. Het landen met een watervliegtuig en laag vliegen over deze gebieden, heeft een verstorend effect op deze natuurgebieden en creert onnodige stress voor de aanwezige fauna.

Vragen die meteen voortkomen zijn bijvoorbeeld waarom dit vliegtuig mag landen in de baai van Fuik en Piscadera? Beide gebieden zijn omringd door mangrovebossen en is er dus fauna aanwezig die verstoord zal worden door het geluid van dit vliegtuig.

Verder, in het artikel wordt er gezegd dat het om het type vliegtuig LA-250 gaat. Welke dan? er zijn namelijk 4 types van dit soort vliegtuig; Renegade, Seawolf, Turbo Renegade en Seafury. Waarvan alleen de Seafury gebouwd is voor zeewater omgevingen. Is dit meegenomen in het afgeven van de vergunning?

Er wordt gesproken over een milieueffecten rapportage (MER) waar kan men die vinden en door wie is deze opgesteld? Overigens is een MER niet wettelijk vereist op Curaçao omdat de regering van Curaçao daar nooit werk van heeft gemaakt. Dat zou heel wat schelen met de beoordeling van grootschalige projecten die een negatief effect hebben op het milieu, zoals de niet duurzame ontwikkeling van onze kustgebieden.

Er wordt aangegeven dat een van de landing zones Boca Sami is, welke andere landing zones zijn er, waar kan men die vinden en zijn de bewoners van deze gebieden geraadpleegd over de binnenkort aanwezige verstoring van hun rust? In Boca Sami zijn verschillende duikscholen, waterrecreanten en vissersboten te vinden, wordt hier rekening mee gehouden?

De plannen zijn ook om Klein Curaçao aan te doen, is er rekening gehouden met de foerageergebieden van schildpadden en duikplekken? Worden op Klein Curaçao specifieke zones gecreëerd voor de aanleg van boten en andere pleziervaartuigen en een aparte voor dit watervliegtuig?

In Nederland mogen watervliegtuigen alleen landen op door de overheid, c.q. luchtvaartinspectie en havenmeester (NL Rijkswaterstaat) specifiek aangegeven landingslocaties op het water, dit uit luchtvaart veiligheid-, burgerveiligheid- (bewoners, vissers, waterrecreanten), nautische- en milieutechnisch belang en verder rekening houden met andere regelgeving (zie  bijv. lokaleregelgeving.overheid.nl – toeristisch ontwikkelplan, leefomgeving, natuurbeheerplan, beleidsregels vergunningen en ontheffingen, beleidsplan geluid, landsbesluit toezicht luchtvaart, nota dierenwelzijn, omgevingsbeleidsplan, landsverordening maritiem beheer, luchtvaartlandsverordening, landsbesluit luchtverkeer). De regelgeving op Curaçao luidt; Landsverordening maritiem beheer, landsbesluit luchtverkeer (2005), luchtvaart landsverordening, landsbesluit toezicht luchtvaart, is dit project aan al deze weten getoetst?

In de ministeriele beschikking van 16 januari 1976 staat in artikel 1 -D ter uitvoering van de artikelen 10 en 20 van het Curaçaosch Luchtvaartbesluit 1935 dat:

Behalve wanneer zulks nodig is om op te stijgen of te landen is het verboden te vliegen beneden de navolgende hoogtes: 150 meter boven de grond of het wateroppervlak.

Als dat zo is, waarom heeft dit bedrijf of deze instelling vergunning gekregen of ontheffing gekregen om laag te vliegen?

Green Force is niet tegen ontwikkeling, zolang dit duurzaam en binnen duidelijke wettelijke kaders en aangegeven zones gebeurd. Een degelijk bescherming van de kwetsbare natuur van dit eiland is overigens ook geen overbodige luxe.